Irányítószám: találatok betölése... X
Figyelem! Érdekli, hol kínálják a legjobb minőséget és legnagyobb kedvezményeket Önnek? Kérjük, jelentkezzen be és adja meg irányítószámát! X
Hányiger, hányás

Olvasnivaló
A vastagbélrák szűrése
A vastag- és végbélrák okozta halálozás csökkentése az ipari... A vastagbélrák szűrése
Nyelési zavar
A beteg akaratlagosan nehezen tudja továbbítani a szilárd és... Nyelési zavar

Hányiger, hányás

A hányinger, hányás nem önálló betegség, hanem sokféle betegségnek a közös tünete.

Leggyakrabban a gyomor-bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok. A hányás lényege, hogy a hasizmok akarattól független összehúzódása révén, ellazult nyelőcső-gyomor közötti záró izomzat mellett a gyomortartalom hirtelen kilökődik.


Mi az oka?


Lehet bármilyen eredetű súlyos fertőzés, ételmérgezés, napszúrás, gyógyszermelléhatás, mérgezés, terhesség, gyomor- nyelőcső betegségek, akut hasi kórképek, okozhatja érzelmi megterhelés és kiválthatja a belső fül egyensúlyozó tevékenységének zavara is.( Meniére-szindróma ).


KISZÁRADÁS


Az egyszerűbb okokból létrejött hányás nem komoly és rendszerint magától elmúlik. A csecsemőket, kisgyermekeket és az idősembereket azonban a kiszáradás veszélyezteti. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el, tehát a bevitt folyadék mennyisége kevesebb, mint az ürítetté. A legveszélyesebb, ha a hányás hasmenéssel, lázzal társul, mert ebben az esetben nagyon nagyfokú a folyadékvesztés.


A kiszáradás jelei


Karikás szemek, száraz ajkak, száraz nyelv, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel, ha a vizelet mennyisége csekély, illetve ha kifejezett bágyadtság, aluszékonyság lép fel.


Mi a teendő hányás esetén?


 • Folyadékháztartás figyelése: Figyeljük a hányás mennyiségét. Főleg gyermekek és idős emberek esetében legyünk nagyon körültekintőek. A folyadékpótlást kis kortyokban, apránként végezzük, és pontosan jegyezzük fel a bevitt mennyiséget. Vigyázzunk, hogy a gyomort ne terheljük meg egyszerre sok folyadékkal, mert az újból hányást eredményezhet. A bevitt folyadék lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, tea vagy gyümölcslé legyen. Óvakodjunk a tej, kávé, alkohol fogyasztásától!
 • Ionpótlás: Nem csak az elvesztett vizet, hanem az ionokat is pótolni kell. Legjobbak az úgynevezett izotóniás italok, de lehet enyhén cukrozott, leheletnyit sózott teát is itatni. Kaphatók a különféle hiányállapotok pótlására szolgáló szerek is (pl. Normolyt por, orális dehidráló folyadék), azonban néha csak infúzióval lehet elvesztett folyadékot pótolni.
 • Étrendi változtatások: A hányás idején elég, ha csak a folyadék fogyasztást forszírozzuk. Miután elmúlt a hányinger, hányás, óvatosan, fokozatosan álljunk vissza a normális étkezésre. Először diétázzunk, könnyű ételeket vegyünk magunkhoz többszöri, kis adagokkal. Legjobb a sósvízben főtt burgonya, háztartási keksz, alma, répa. Kerüljük a nehezen emészthető ételeket és egyszerre ne együnk sokat, mert állapotunk visszaeshet!
 • Test tisztántartása: Ha gyomortartalom érte a ruhánkat, vegyük le és áztassuk mosószeres vízbe. A beteget öltöztessük át, arcát, száját nedves törülközővel töröljük le. Végezzünk szájöblítést, de ne nyeljük le az öblítő folyadékot. A további hányás veszélye miatt a hosszú hajúak, hajukat fogják hátra, gyermekek elé előkét helyezzünk a ruházat további védésére. Ágyban fekvő beteg elé gumilepedőt tehetünk, amely megvédi az ágyat szennyeződéstől.
 • Gyermek és idős ember vagy alkoholos állapotban lévő személy segítséget igényelhet rosszulléte alatt. Ilyenkor helyezzünk egy felfogó edényt vagy vesetálat a közelünkbe, hogy hányás esetén az érintett személy a váladékát ebbe tudja üríteni. Próbáljunk úgy helyezkedni, hogy a beteg mögé kerüljünk, és homlokát támasztva döntsük felsőtestét a felfogó edény fölé. Ne álljunk szembe, mert mi is hányadékkal szennyeződhetünk.
 • A gyomortartalom kiürülése után az edényt a toalettbe öntsük ki, és alaposan mossuk ki meleg, mosószeres vízzel. Ha az ürített hányadék vért tartalmaz, tegyük el a mintát, hogy orvos is láthassa.
 • A hányás is, mint minden más váladék, fertőzőnek tekintendő, ezért mi magunk is mossunk alaposan kezet a segédkezés befejeztével.
 • Ágyhoz kötött beteget mindig a jobb oldalára (ha az nem sérült) fordítsuk, és feje alá helyezzünk gumilepedőt. Hányás idején fejét kicsit hajtsuk a föld felé, így a váladékot könnyebben ki tudja üríteni.
 • Gyermeket próbáljuk felvilágosítani, hogyha érzi a hányingert, jelezzen, hogy meg tudjuk tenni a következő lépéseket. Segíthet, ha arcát hideg vizes kendővel letörölgetjük, vagy ha friss levegőn mély légvételeket vetetünk vele.


Milyen gyógyszereket alkalmazhatunk hányinger, hányás esetén?


Gyermeknek hányás esetén ne adjunk gyógyszert, amíg orvos nem látta, mert súlyos betegség tüneteit elfedheti.

Vény nélkül kapható gyógyszerek a Daedalon tabletta és végbélkúp, a Daedalon végbélkúp gyermekeknek és a B 6- vitamin. A tablettát akkor alkalmazzuk, ha még csak a hányinger jelentkezett. Hányás esetén a tablettának már nincs hatása, mivel kiürül a gyomortartalommal együtt, ilyenkor végbélkúp használata javasolt.

Azok a személyek, akiknél a hányinger, hányás utazás alkalmával jelentkezik (autó, autóbusz, repülő, hajó) az elindulás előtt fél, egy órával vegyék be gyógyszert, így kivédhetőaz utazás okozta rosszullét.


Mikor forduljunk orvoshoz?


 • Sugárhányás esetén, mert felmerül az agynyomás fokódás lehetősége.
 • Abban az esetben, ha a folyadékot nem tudunk bejuttatni az érintett személy szervezetébe, mert azonnali hányingert, hányást vált ki.
 • Ha a hányáshoz láz, kiütés és hasmenés is társul, mert ilyenkor fokozottan jelentkezik a kiszáradás veszélye.
 • Ha a hányadék vért tartalmaz.
 • Alkoholos állapotban lévő személy vagy gyógyszermérgezés gyanúja esetén ha a beteg eszméletét veszti.
 • Minden esetben, amikor a betegség elhúzódik, és nem javul!


Az orvosnak mondjuk el, hogy észrevettünk-e valami szokatlant hányás közben ( színe, tartalma, ürítés sugara), mutassuk meg a feljegyzett, bevitt folyadék mennyiségeket és az ürítések számát, valamint azt, hogy adtunk- e a betegnek hányást csillapító gyógyszert.
h i r d e t é s