Irányítószám: találatok betölése... X
Figyelem! Érdekli, hol kínálják a legjobb minőséget és legnagyobb kedvezményeket Önnek? Kérjük, jelentkezzen be és adja meg irányítószámát! X
Az emlő rosszindulatú daganata

Olvasnivaló
Agyalapi mirigy daganat (hypophysis adenoma)
Az agyalapi mirigy (hipofízis, agyfüggelék) az agykoponya kö... Agyalapi mirigy daganat (hypophysis adenoma)
Amit tudni kell a méhnyakrákról…
A méhnyakrák egy olyan rosszindulatú betegség, mely ma már k... Amit tudni kell a méhnyakrákról…

Az emlő rosszindulatú daganata

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Többnyire 30 éves kor fölött jelentkezik és 50-65 éves kor között fordul elő leggyakrabban.

Melyek az emlőrákra hajlamosító tényezők?


Az emlőrák oka nem ismert, de bizonyos hajlamosító tényezők megléte esetén nagyobb valószínűséggel alakulhat ki az emlőrák, ilyenek, pl.:
 50 év feletti életkor,
 a családban már előfordult emlőrák,
 nem szült nők,
 30 éves kor felett történő első szülés,
 elhízás,
 magas zsírtartalmú étrend,
 túlzott alkoholfogyasztás,
 ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése (hormonpótló kezelés, fogamzásgátló tabletták),
 ionizáló sugárzás

Melyek az emlőrák gyanúját keltő tünetek?


Az emlőrák jelentkezhet lassan növekvő fájdalmatlan csomóként vagy az emlőn észlelhető egyéb elváltozás formájában. Ilyen, pl. az emlőbimbó behúzottsága, véres váladék ürülése az emlőből, az emlő kontúrjának megváltozása, az emlő bőrének behúzottsága, narancshéj tünete vagy ödémája. A megnagyobbodott hónalji vagy kulcscsont feletti nyirokcsomók a betegség klinikai jelei közé tartoznak. Előrehaladott esetben a daganatos csomók felett a bőr kifekélyesedhet. Az emlőrák a vérpályán és a nyirok utakon keresztül a tüdőbe, a mellhártyára, a csontokba, az agyba és a májba képezhet áttéteket.

Hogyan történik az emlők vizsgálata?


Fizikális vizsgálatok:


Megtekintés, melynek során az emlők alakja, bőrelváltozások, emlőbimbó rendellenességei láthatók. Az emlők áttapintását álló, ülő, fekvő helyzetben kell végezni. Az orvos áttapintja az emlők állományát és a környéki nyirokcsomókat.
Műszeres vizsgálatok:


Mammográfia (emlő röntgen vizsgálata)


Az emlők szűrésére és panasz esetén végzendő vizsgálat.


Emlő ultrahang (UH) vizsgálat


Az elváltozások pontos diagnosztizálására, illetve nem tapintható képletek tűbiopsziás beavatkozás vezérlésére alkalmas.
Tűbiopszia (tűszúrással vizsgálati anyag nyerése) ciszták leszívására, illetve egyéb elváltozásokból való szövetminta nyerésére használatos beavatkozás. A nyert mintából cytológiai vizsgálat történik.

 

Emlőrák esetén a kivizsgálás részét képezi az áttétek felkutatása, amely, laboratóriumi vizsgálatból, csontscintigráfia, mellkas Rtg, Ultrahang, CT, MR vizsgálatokból áll.

Az emlőrák kezelése


Az emlőrák kezelése a daganat és az érintett nyirokcsomók műtéti eltávolításával történik.
A daganat típusától, stádiumától és méretétől függ, hogy a teljes emlőt vagy csak a daganatot távolítják el.
A műtétet követően sugárkezelés, kemoterápia, hormonkezelés is alkalmazható a daganat fajtájától, stádiumától és az áttétek lokalizációjától függően. A műtétet követő kezeléseket onkológiai gondozás keretében határozzák meg.

A szűrővizsgálat jelentősége


Az emlő önvizsgálatát minden nőnek tanácsos elsajátítani és havonta egyszer, otthon elvégezni. Rendellenesség (csomó, bőrelváltozások stb.) észlelése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Az emlő szűrővizsgálata a 45-65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás (az emlő röntgen) vizsgálatából és az emlők tapintásos vizsgálatából áll. A szűrés célja, hogy a rosszindulatú daganatot korai stádiumban felfedezzék. Minél kisebb a daganat, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Korai stádiumban felfedezett daganatok esetén kisebb az áttétek kialakulásának veszélye is.

Az emlők önvizsgálata


Az emlők önvizsgálatát menstruáció után végezze, amikor az emlők nem duzzadtak és nem fájdalmasak. A vizsgálatot az emlők megtekintésével kell kezdeni.
Figyelje meg látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása.
Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel.
Bal karját felemelve, jobb kézzel, zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét - arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldali emlőt is vizsgálja meg ugyanígy.
Feküdjön le, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kézzel, körkörös mozdulatokkal kívülről a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét.
Ezután vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé emeli, majd leengedi a törzs mellé.
Enyhén nyomja meg mellbimbókat, nem ürül e belőlük váladék.
Ismételje meg a vizsgálatot az előzőekben leírt módon a jobb mellével is.

Ha az emlők önvizsgálata során vagy bármikor az alábbi tünetek valamelyikét észleli, haladéktalanul forduljon orvoshoz!


 csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
 a mell formájának megváltozása
 váladékozás a mellbimbóból
 a mellbimbó tartós behúzódása
 az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy behúzódás megjelenése)
h i r d e t é s