Irányítószám: találatok betölése... X
Figyelem! Érdekli, hol kínálják a legjobb minőséget és legnagyobb kedvezményeket Önnek? Kérjük, jelentkezzen be és adja meg irányítószámát! X
Inhalációs terápia

Olvasnivaló
Nehézlégzés (Dyspnoe)
A nehézlégzés gyakori panasz. Nehézlégzés esetén a beteg neh... Nehézlégzés (Dyspnoe)
Oxigén kezelés otthon
A sűrített, vagy tiszta oxigénnel való kezelés számtalan for... Oxigén kezelés otthon
A tüdőtágulás (emphysema pulmonum)
A tüdő diffúz, krónikus, progresszív folyamata, melynek sorá... A tüdőtágulás (emphysema pulmonum)

Inhalációs terápia

Az inhalációs terápia veszélytelen – már az ókorban is alkalmazott – inhalációs terápia amely a légutakon keresztül fejti ki hatását. A gyógyszert közvetlenül a tüdőbe jutatjuk, így kevesebb gyógyszerrel jobb hatást érhetünk el.

Inhalációs (aerosol) terápia


Milyen betegségekben alkalmaznak aerosol terápiát?


 • Asztma
 • COPD (Krónikus obstruktív tüdőbetegség). A COPD lényegében két betegség, a tüdőtágulat (emfizéma) és a krónikus hörghurut (bronchitis) gyakran együttes előfordulása.
 • Tüdőgyulladás stb.

 

Inhalációs terápia


Az inhalációs terápia előnyei


A légúti panaszok, pl. egyszerű nátha vagy megfázás kezelése többféle módon történhet, pl. gyógyszeres úton, tabletták formájában, ebben az esetben a hatóanyagok a tápcsatornában szívódnak fel. Ez viszonylag hatékony módszernek mondható, bár sajnos – különösen gyermekeknél – számos mellékhatással kell számolnunk ennek a kezelésnek az alkalmazása során. Az inhalációs terápia veszélytelen – már az ókorban is alkalmazott – inhalációs terápia amely a légutakon keresztül fejti ki hatását. A gyógyszert közvetlenül a tüdőbe jutatjuk, így kevesebb gyógyszerrel jobb hatást érhetünk el.


Az inhalációs terápia lényege


Az inhalációs terápia lényege, hogy különféle készülékkel a gyógyhatású anyagot porítják, amelynek mérete így 0,1 és 5 millimikron között változik. A gége, légcső és a nagyobb, fő-tüdőhörgők kezeléséhez kb. 5 millimikron méretű hatóanyagra van szükség, míg a kisebb tüdőhörgőkhöz való biztonságos belélegzéshez és odajuttatásához ezek mérete 3-5 millimikron között kell legyen. Ez a szemcsenagyság megfelelő a gége, légcső- és hörghurut kezelésére, valamint az asztma hatékony kezelésére, hiszen méreténél fogva a légutak döntő részét eléri a hatóanyag.


Gépi porlasztók


Az inhalátor (porlasztó) az a készülék, melynek segítségével por vagy aeroszol formájában a gyógyszert a légutakba juttatjuk.


Gépi porlasztó fajtái:


 • Kompresszoros inhalátor: általános méretű részecskéken kívül nagyobb az 5 millimikronon felüli mérettel rendelkező részecskék száma. Hatékonyabb, tehát a felső légúti megbetegedések kezelése.
 • Ultrahangos inhalátor: a porítmányban nagyobb számú 1 millimikron, vagy annál kisebb méretű részecske van, ezek könnyebben eljutnak az alsó légutakba, tehát még eredményesebben és közvetlenebbül kezelhetőek a hörgő- vagy tüdő-megbetegedések.

Gyakori hibák az inhalátor készülékek használatánál

 • A készülék bekapcsolását nem igazítják a belégzés megkezdéséhez
 • A lágy szájpadot érő hideg aeroszol részecskék hatására reflexesen megszakad a belégzés (ún. hideg freon hatás)
 • A szájba történt aeroszol befújás után az orron keresztül végzi a beteg a belégzést, így a gyógyszer nem jut le a mélyebb légutakba
 • Gyors a belégzés, és nem elég mély, helytelen a technika

Hajtógázzal működő, adagolószelepes inhaláló készülékek

Alkalmazásának célja, hogy a gyógyszert közvetlenül a hörgőkbe, a tüdőbe juttassuk be. Így kevesebb gyógyszerrel és gyorsan érjük el a kívánt hatást, pl. COPD esetében rendszerint a légutak szűkületének a megszüntetését. A legtöbb hörgőtágító gyógyszer olyan készülékben van, amelynek használata lehetővé teszi, hogy a gyógyszert a beteg porlasztott formában közvetlenül a hörgőkbe, a tüdejébe szívja be. A belégző készüléken van egy szelep, amely biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszer kerülhessen a légutakba, a tüdőbe, innen ered a készülék neve, adagoló belégző (idegen szóval aeroszol, de a betegek pumpának is szokták nevezni).

Jó tudni!

Fontos a begyakorlás és a helyes használat, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a gyógyszer nem jut elég mélyen le a légutakba, és nem fejti ki a kívánt hatást. Statisztikák kimutatták, hogy a betegek jelentős része helytelenül használja adagoló aeroszol készülékét). Fulladás kezelésére (főleg krónikus COPD esetén) gyakran rendel az orvos hörgőtágító gyógyszert ilyen formában.

Porinhalátor (turbuhaler)

A turbuhaler olyan belégző készülék, amelyben belégzés útján alkalmazható por alakú gyógyszer van. Ennek használata során a gyógyszer segédanyag nélkül jut be a légutakba a fizika törvényeinek - a turbulenciának - a felhasználásával.

Akár 20%-kal hatékonyabb, mint a pumpás inhaláló készülék. Használata könnyebben elsajátítható. Működésének lényege, hogy a gyógyszerszemcsék belégzéskor egy spirális csatornába jutva mikroszkopikus méretű apró részecskékre esnek szét. Ezek az apró részecskék már könnyedén bejutnak a légutak mélyére is.

Előnyei:

 • Maga a beszívott levegő légáramlása sodorja magával a gyógyszert a tüdőbe - tehát nem kell ügyelni arra, hogy a beteg akkor nyomja meg az adagolót, amikor beszívja a levegőt.
 • Környezetbarát - nem tartalmaz az ózonpajzsot károsító freon hajtógázt. Egyszerűen a belégzés juttatja a gyógyszert a tüdőbe.
 • Nincs kellemetlen íze – Ez annak köszönhető, hogy nem tartalmaz ingerlő adalékanyagokat csak a kis mennyiségű, hatásos tiszta gyógyszert. Belégzés során semmit sem érez a beteg.
 • Használata egyszerű és könnyű – pl. még aszthmás fulladás esetén is könnyű használni.
 • Biztonságos - nem kell félnie, hogy a hagyományos sprayhez hasonlóan a hibás használat miatt nem jut elég gyógyszer a tüdőbe.
 • Megbízható –általában jelzi az utolsó 20 adagot, ennek köszönhetően nem kell tartani attól, hogy váratlanul elfogy a gyógyszer.

Aeroszolokkal kapcsolatos fontos tudnivalók:

 • A hirtelen jelentkező fulladás megszüntetésére használt ("gyors hatású hörgtágító") készítményt mindig tartsa magánál, ne menjen el otthonról nélküle!
 • A gyógyszer közvetlenül oda jut, ahol a probléma van, ezért a hatását gyorsan ki tudja fejteni.
 • Kisebb gyógyszeradaggal lehet elérni a kívánt hatást, és a gyógyszer alig kerül kapcsolatba a test egyéb részeivel, más szervekkel, ezért kevesebb lesz a nemkívánatos mellékhatás.
 • Ha nem a helyes módon használja a belégzőt, a gyógyszer nem jut a tüdejébe (a szájában marad vagy lenyeli és a gyomrába jut) és nem lesz elég hatásos.
 • Mindig csak az orvos által javasolt adagot alkalmazza!
 • Ha a szokásos adagban nem használ a gyógyszer, ne fújjon be többször, hanem forduljon orvosához! A túladagolás súlyos - esetleg életet veszélyeztető - mellékhatásokkal járhat (remegés, szapora szívműködés, szívdobogás, fejfájás).

Ez az oldal csak általános tájékoztatást ad! Mindig olvassa el az orvosa által ajánlott aeroszol magyar használati utasítását, és annak megfelelően használja készülékét!Hova forduljak?
Harmónia Életmód Centrum
1055 Budapest Honvéd u. 22. Bejárat: Bp. V. ker. Markó u. 11.
Tüdőgyógyászat Harmónia Életmód Centrum
h i r d e t é s