Irányítószám: találatok betölése... X
Figyelem! Érdekli, hol kínálják a legjobb minőséget és legnagyobb kedvezményeket Önnek? Kérjük, jelentkezzen be és adja meg irányítószámát! X
Orbánc (Erysipelas)

Olvasnivaló
Humán calicivírus-fertőzés
Az élelmiszer közvetítette járványokban kiemelkedő szerepet ... Humán calicivírus-fertőzés
Dengue-láz
A dengue-láz (csonttöréses-láz) egy fertőző betegség, melyet... Dengue-láz
Pneumococcus fertőzés
A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a Streptococcus gé... Pneumococcus fertőzés

Orbánc (Erysipelas)

Az orbánc egy fertőző bakteriális bőrgyulladás, ami a bőr nyirokerein át terjed.

Mi az oka?

A heveny bőrgyulladást általában a Streptococcus vagy Staphylococcus baktériumok okozzák, amik a bőr apró sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe.
Leggyakrabban az alsóvégtagokon, arcon, ritkábban a karon jelenik meg. A sérült bőr növeli a fertőzés kockázatát. Egyes betegségek (gyengült immunrendszer) növelik a betegség kialakulásának a veszélyét. 
 
 

Milyen tünetekkel jár?

Az érintett bőrterületen éles határú, lángnyelvszerű bőrpír alakul ki.
A bőr fényes, feszes, duzzadt, érzékeny lesz.
A környéki nyirokcsomók megduzzadnak és fájdalmasak.
Súlyos fertőzés esetén hidegrázás, magas láz, elesett általános állapot jellemzi.

Mi a teendő?

Célzott antibiotikum adása,
Az érintett bőrterület védelme.
Szükség esetén lázcsillapítás. (lásd, lázcsillapítás!)
Megfelelő bőrápolás. Mivel az érintett bőrterület igen érzékeny, védjük a különböző fizikai behatásoktól, pl. dörzsöléstől, horzsolástól. Amennyiben szükséges puha, kényelmes textíliával fedjük, de lakásban maradhat szabadon is, ha a további fertőzéstől óvjuk. A fürdés vagy zuhanyozás során az érintett bőrterületet óvatosan tisztítsuk, ne használjunk bőrt izgató szappant, vagy tusfürdőt, és a fürdés befejeztével a gyulladt területet dörzsölés nélkül tiszta, langyos, bő vízzel öblítsük le. A bőr feszülését csökkenthetjük, ha az ödémás, feszes bőrt vékonyan bekenjük a gyógyszertárakban kapható semleges, bőrt nem irritáló kenőccsel.
Mérséklődnek a panaszok, ha az érintett bőrterületen borogatást alkalmazunk.
Főleg az alsó végtagot érintő orbánc esetén ajánlott a végtag kímélése, nyugalomba helyezése.
A lábakat ne terhelje, csak annyit menjen, amennyi a napi teendők elvégzéséhez szükséges.
Az elesés veszélye miatt járás közben legyen óvatos.
Óvakodjon a hosszabb ideig tartó állástól, üléskor az érintett lábát ne lógassa, hanem tegye vízszintes helyzetbe (pl. tegye fel kipárnázott székre, úgy, hogy az izületeket - térd, boka- támassza alá).
Ne vegyen fel szoros cipőt, zoknit, harisnyát, ami elszoríthatja a lábát, mert a keringés akadályozásával növeli a panaszokat.
Figyeljük a szövődményekre utaló jeleket (a bőr gennyes elváltozása, folyamatos lázas állapot, fokozódó duzzanat, általános állapot romlása, fokozódó fejfájás, stb.), ezek észlelésekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Fontos!

A betegség megelőzhető. Minden bőrt érintő sérülés esetén végezzük el a sérülés helyének fertőtlenítését, ezzel is csökkentve a kórokozók bejutásának lehetőségét. Fokozott odafigyelést igényelnek a csökkent immunrendszerrel rendelkező betegek, ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz, ha fertőzésre utaló jelet észlelünk.