Irányítószám: találatok betölése... X
Figyelem! Érdekli, hol kínálják a legjobb minőséget és legnagyobb kedvezményeket Önnek? Kérjük, jelentkezzen be és adja meg irányítószámát! X
Bechterew kór

Olvasnivaló
Scheuermann-betegség
Serdülőkori csontosodási zavar. A betegség lényege, hogy a s... Scheuermann-betegség
Teniszkönyök, golfkönyök
A teniszkönyök az egyik leggyakoribb túlterheléses, a fokozo... Teniszkönyök, golfkönyök
Csontritkulás (Osteoporosis)
A csontritkulás a leggyakrabban előforduló csontanyagcsere b... Csontritkulás (Osteoporosis)

Bechterew kór

A gerinc ízületeinek gyulladásával és fokozatos elmeszesedésével, ebből következően elmerevedésével jár.

Mi a Bechterew-kór?


Ismeretlen eredetű, családi halmozódást mutató, de sok tényező együttes hatására kialakuló, úgynevezett multifaktoriális betegség, ami a gerinc ízületeinek gyulladásával és fokozatos elmeszesedésével, ebből következően elmerevedésével jár. Főként férfiakon jelentkeznek -30 éves kor körül- az első tünetek. Éjszaka gyakran ébrednek derékfájásra (keresztcsont körüli tájék) illetve sarokcsont-fájdalomra a betegek. Laboratóriumi és RTG vizsgálat igazolja a pontos diagnózist. Gyakorta éreznek a betegek mellkasi szorító érzést, mivel a bordák ízesülései a szegycsonttal és a csigolyákkal is érintetté válnak. A betegség előrehaladó (progrediáló) jellegű, előbb-utóbb kialakul a gerincoszlop teljes elmerevedése, a bambusznádgerinc. Megfelelő kezeléssel késleltethető az elmerevedés, és tovább fenntartható a gerinc mozgékonysága, illetve elősegíthetjük a gerinc optimális, függőleges helyzetben történő elmerevedését. Gyógytornászunk alkalmazhat speciális gerinc és légzésmobilizáló gyógytornát, manuális technikákat, elektroterápiát.


Mit tehetünk a tünetek késleltetése érdekében?


 •  Legfontosabb, hogy kialakítsuk azt a szemléletet, hogy egy SPA-s betegnek aktívabb életvitelt kell kialakítania, mindennaposnak kell lennie a következő gyógymódoknak és élethelyzeteknek:
 • Járjunk el masszőrhöz rendszeresen!
 • Ússzunk, a hát-, és mellúszást részesítsük előnyben,
 • Járhatunk edzőterembe, de inkább a kisebb (1 kg-os) súlyzót használjunk, nagyobb ismétlésszámmal!
 • Jótékony még a sífutás, röplabdázás, asztalitenisz.
 • Autogén tréninggel és egyéb relaxáló technikákkal naponta lazítsuk el izmainkat!
 • Különösen veszélyes a dohányzás, szokjunk le róla, végezzünk rendszeresen légző torna gyakorlatokat! Feküdjön a hátán és lélegezzen ki és be 10 alkalommal úgy, hogy teljesen töltse meg a tüdejét levegővel, majd teljesen fújja ki a levegőt. Ismételje meg óránként egész nap. Léggömb fújás vagy fúvós hangszeren való játszás szintén jó hatású.
 • Az ágyunk legyen kemény, feküdjünk háton párna nélkül, ha nagyon szükséges, használjunk alacsony párnát, így a gerincet megóvjuk attól, hogy púpos pozícióban merevedjen meg.
 • Tanuljunk meg izomnyújtási technikákat a következőképpen:
  • Keressük meg azt a feszített helyzetet, ami éppen nem okoz fájdalmat. Tartsuk meg az előírt helyzetet kb. tíz másodpercig, úgy hogy megfeszítjük azt az izmunkat, amelyiket nyújtani szeretnénk. Majd ellazulva, kilélegezve, óvatosan ’húzzunk’ az izmon. Amennyiben nem boldogulunk ezekkel a gyakorlatokkal, kérdezzük meg gyógytornászunkat!
  • A mellizmok nyújtását az ajtóban végezhetjük, úgy, hogy derékszögben behajlított vállal és könyökkel megtámaszkodunk az ajtófélfának dőlve. A könyökünket nyomjuk bele az ajtófélfába 10 másodpercig, majd lazítunk.
  • A csuklyás izom nyújtásakor, ülve lehajtjuk a fejünket az egyik térdünk irányába és a tenyerünkkel a tarkónkat húzzuk óvatosan lefelé, illetve nyomjuk a tenyerünkbe a tarkónkat.
  • A csípőhajlító izmokat nyújthatjuk úgy, hogy hason fekvésben kispárnát teszünk a térdünk alá, és úgy olvasunk.
  • Térdhajlító izmainkat nyújtsuk úgy, hogy befekszünk egy fal ’tövébe’ hanyatt, és feltesszük a két lábunkat a falra és megpróbáljuk megfeszíteni a combunkat, miközben nyújtjuk a térdet, és sarokkal nyújtózunk.